7/4/2012

Οι κακοί οιωνοί και το κεφάλαιο του Λουκά Παπαδήμου


Οι κακοί οιωνοί και το κεφάλαιο του Λουκά Παπαδήμου
Με τη χώρα σε εκλογική τροχιά, τα ανησυχητικά σημάδια πληθαίνουν. Το κομματικό-πολιτικό σύστημα, στη μεγάλη πλειοψηφία του, εκτροχιάζεται λαϊκιστικά στα αριστερά και στα δεξιά. Ειδικά η ΝΔ, πανικόβλητη από τις δημοσκοπήσεις, ξαναβρήκε τη λαϊκιστική «ψυχή» της, και ο Σαμαράς τον «εαυτό του». Επίσης λίγα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκαλούν με αντιμεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Γι’ αυτό περιγράφει με παρρησία τις δυσκολίες που έρχονται. Άλλωστε, οι Εταίροι και δανειστές μας, συνεχίζουν να μας προειδοποιούν για έξοδο από το Ευρώ, εάν δεν υλοποιήσουμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες άλλωστε αποτελούν το μόνο όχημα για την έξοδο από την κρίση. Τις μεταρρυθμίσεις όμως αντιμάχεται το πελατειακό κομματικό σύστημα των μοιραίων προσδέσεων με τις συντεχνίες.
Για τη χώρα, η μάχη των μεταρρυθμίσεων δεν έχει δοθεί ακόμη. Ο Παπανδρέου είχε καλές προθέσεις, αλλά απεδείχθη ανερμάτιστος στην πράξη, χάνοντας έτσι το μεταρρυθμιστικό στοίχημα. Ο Σαμαράς, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του, έχει αποδειχθεί στην πράξη αντίπαλος των μεταρρυθμίσεων που μειώνουν το δημόσιο και περιορίζουν συντεχνιακά προνόμια. Ο Παπαδήμος αναγκάστηκε να ασχοληθεί μόνο με το PSI, διότι η ΝΔ δεν του έδωσε τον αναγκαίο χρόνο. Έτσι, οι μεταρρυθμιστικές προκλήσεις έμειναν για μετά τις εκλογές. Τούτο δε δικαιολογεί όμως την ισορροπιστική ανοχή του Πρωθυπουργού στις συντεχνιακές πρωτοβουλίες δυο Υπουργών του: Του Μπαμπινιώτη και του Βορίδη.
Η ευγνωμοσύνη για τα όσα έχει επιτύχει ο Παπαδήμος, δεν αναιρεί τη δικαιολογημένη κριτική ότι ανέχθηκε αντιμεταρρυθμιστικές επιλογές Υπουργών του, που θα έπρεπε να εκπαραθυρωθούν ακαριαία από την κυβέρνηση. Διότι οι πρωτοβουλίες τους, αντίκειντο στις κεντρικές αντιλήψεις του Πρωθυπουργού.
Οι σημαντικότατες τομές της Διαμαντοπούλου αντιμετωπίζουν μετωπικά την τραγική απαξίωση στα ΑΕΙ. Δεν σηκώνουν ούτε νερώματα «τύπου Μπαμπινιώτη». Στο χώρο των ταξί, ο Βορίδης κλείνει ερμητικά το επάγγελμα. Δεν ανοίγει ούτε χαραμάδα. Οι ψηφοθηρικοί χειρισμοί του αποτελούν κλασσική συνταγή στην οποία κατέφυγαν επί δυο χρόνια πολλοί Παπανδρεϊκοί Υπουργοί από το μη κλείσιμο οργανισμών, το μη άνοιγμα επαγγελμάτων, έως τον τραγέλαφο της «εφεδρείας» (εξού και το ΠΑΣΟΚ προτείνει για τα ταξί αστείες παρεμβάσεις αλλαγών).
Αναφορικά με τον νόμο Βορίδη, όπως σημείωσαν οργισμένα όλοι οι εκπρόσωποι του τουρισμού, εμποδίζεται συνειδητά η παροχή αναβαθμισμένων αυτοκινητιστικών υπηρεσιών από εταιρείες, που με τις υπηρεσίες τους (λιμουζίνες) απευθύνονται στον ποιοτικό τουρισμό. Κάτι που ισχύει σε όλους τους ανταγωνιστές μας, και σε όλη την Ε.Ε.! Ενώ η ανοχή προς τον Βορίδη οδήγησε αναπόφευκτα στη νέα ρουσφετολογική πρόκληση με τους βυτιοφορείς.
Άρα οδεύουμε στις εκλογές με ανησυχητικά σημάδια. Μικρά κόμματα με υψηλά ποσοστά, είναι εμπρηστικά λαϊκιστικά. Η ΝΔ δεν είναι μόνο βαθιά λαϊκιστική αλλά και ανεύθυνη, απειλώντας με την καταστροφική προοπτική νέων εκλογών για να εκβιάσει, επί ματαίω, την αυτοδυναμία. Η νέα υπευθυνότητα που επιδεικνύει ο Βενιζέλος δεν καθησυχάζει. Και τούτο διότι στην ηγετική του ομάδα περιλαμβάνονται λαϊκιστές και αποκλείονται μεταρρυθμιστές.
Ευτυχώς παραμένει το «πολιτικό κεφάλαιο» Παπαδήμου για μετά τις εκλογές. Αρκεί να αντιληφθεί ο ίδιος τις παθογένειες κομμάτων και πολιτικών. Αρκεί να πάψει να ισορροπεί. Αρκεί να πείσει πιο αποφασιστικά πως ισχύει εκείνο που είπε από την αρχή: Ότι δηλαδή «δεν είναι πολιτικός»!

<< επιστροφή