• Άνομος κόσμος
  Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ

  ISBN: 978-960-03-6603-7
  Αρ. σελίδων: 120
  Υπότιτλος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ

  Ένας σκοτεινός πρωταγωνιστής και ένα σκοτεινό φαινόμενο σφραγίζουν την εποχή μας. Ο πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος της μοναδικής πλέον υπερδύναμης και ηγέτιδας του δημοκρα­τικού στρατοπέδου, Ντόναλντ Τραμπ. Το φαινόμενο είναι η δυναμική του ακροδεξιού λαϊκισμού που επικράτησε στην Αμερι­κή και κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.
  Το 1989 έδινε την εντύπωση πως οι δημοκρατίες θα πολλα­πλασιάζονταν. Πως οι αξίες τους θα κυριαρχούσαν. Όμως η κρί­ση της πολιτικής παγκοσμίως, ο κλυδωνισμός των καπιταλιστι­κών οικονομιών το 2008, οι βαθιές ανισότητες αλλά και η αυθαι­ρεσία των ισχυρών οδήγησαν σε έναν άνομο κόσμο. Από εκεί θα ξεπηδούσαν οι τοξίνες της «εποχής Τραμπ».
  Ο Τραμπ βρήκε στρωμένο χαλί. Μέσα από το ράγισμα των φι­λελεύθερων αξιών, ελέω των προκατόχων του. Μέσα από την κρίση των πολιτικών συστημάτων της Αμερικής και της Ευρώπης. Τη συσσωρευμένη οργή των «ξεχασμένων» της κοινωνίας. Με τα ατομικά δικαιώματα να υποχωρούν παντού. Με τον ιό της ανο­μίας να εκτρέφει τους ποικιλόμορφους «Τραμπ» της εποχής μας.

 • Στις ρίζες του κακού
  Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση

  ISBN: 978-960-03-6276-3
  Αρ. σελίδων: 400
  Υπότιτλος: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση

  Το αφήγημα της Μεταπολίτευσης θυμίζει θρίλερ. Οι Γάλλοι θα το προσδιόριζαν ως «μαύρο» ή «σκληρό». Άρα δεν θα μπορούσε να έχει happy end. Ξεκινάει φωτεινά, μετά σκοτεινιάζει, και ακολουθεί η βαθιά νύχτα της κρίσης. Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δρομολογεί μια δημοκρατική μετάβαση που γίνεται πρότυπο για άλλες χώρες και πέρα από την ήπειρό μας. Όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Η Ελλάδα πλέον περνάει στα χέρια μιας παλιάς φουρνιάς πολιτικών, που κυριαρχούσαν πριν από την απεχθή δικτατορία. Ο πολιτικός βίος δεν ανανεώνεται.

  Ο Καραμανλής εγκαταλείπει τη ΝΔ στον κακό εαυτό της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πιο ταλαντούχος από τους πολιτικούς, αποδεικνύεται λαϊκιστής και εκτροχιάζει την οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και αναχρονιστικός. Σημίτης και Κώστας Καραμανλής είναι ευκαιρίες που χάνονται. Απέναντι στην κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μοιραίος. Ο Σαμαράς, πολιτικός άλλων εποχών, αποτυγχάνει. Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενηλικιωθεί, με βαρύ κόστος για τη χώρα. Πολιτικοί και κόμματα απαξιώνονται. Και ο τόπος; Σέρνεται με ένα αποτυχημένο κράτος, με ένα ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό και με μια αυτοκαταστροφική κουλτούρα πόλωσης.

 • Η Νέα Πράξη της Ελληνικής Τραγωδίας
  Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος

  ISBN: 978-960-03-6016-5
  Ε-ΒΟΟΚ ISBN: 978-960-03-6017-2
  Αρ. σελίδων: 272
  Υπότιτλος: Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος

  Είχαν προηγηθεί η «μεγάλη τιμωρία» και η κατάρρευση των κυρίαρχων κομμάτων της μεταπολίτευσης. Όχημα υπήρξε ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγο αργότερα ο νέος πρωθυπουργός, σε δραματικούς τόνους, ομολογούσε πως η χώρα βρισκόταν μια ανάσα πριν από την «ανατίναξη του κράτους» και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; Τι ακολούθησε και γιατί;

  Όλα ξεκίνησαν από τη μοιραία επιλογή του Βαρουφάκη ως διαπραγματευτή. Ποια ήταν τα καταστροφικά λάθη του; Πώς ο Τσίπρας διολίσθησε στο σπασμωδικό δημοψήφισμα; Πώς, μπροστά στην άβυσσο, έγινε το σωτήριο βήμα πίσω; Γιατί ήταν αναπότρεπτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί η ΝΔ δεν μπορούσε να ανταγωνισθεί τον Τσίπρα, παρά τα λάθη του, και πώς ο τελευταίος κέρδισε καθαρά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Πόσο τραυματισμένος είναι ο Τσίπρας; Μπορεί να αλλάξει η ΝΔ με μια νέα ηγεσία; Πώς ερμηνεύεται το «φαινόμενο Τσίπρας»;

  Το δραματικό 2015 είχαμε άλλη μια πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Υπάρχει πάντα ένας φαύλος κύκλος πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Μπορεί η χώρα, με το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό, να σπάσει τον κύκλο αυτόν; Ποιο είναι το κρίσιμο «τρίπτυχο» που θα κρίνει την πορεία της; Έχει η κρίση ορατό τέλος;

 • Για να παρακολουθήσετε τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 7/6/2016            στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS, επισκεφθείτε: https://www.youtube.com/watch?v=PAyp4n5MigE

 • Η Μεγάλη Τιμωρία
  Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2012-2015)

  ISBN: 978-960-03-5866-7
  Ε-ΒΟΟΚ ISBN: 978-960-03-5867-4
  Αρ. σελίδων: 320
  Υπότιτλος: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2012-2015)

  Πώς τον Ιανουάριο του 2015 γκρεμίστηκαν τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Mεταπολίτευσης με τα αθροιστικά ποσοστά τους κάτω από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ; Και τα δύο κόμματα ήταν ήδη κουρασμένα, φθαρμένα, παρηκμασμένα όταν διασώθηκαν το 2012 με μια πύρρειο νίκη. Από τότε ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον θα καθησύχαζε τον μεσαίο χώρο, ήταν το όχημα για την εκλογική Μεγάλη Τιμωρία τους.

  Έτσι, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές του 2015, άρχισε να γράφεται τούτο το βιβλίο με το συγκεκριμένο σενάριο και φινάλε. Ξεκινά από τις διαχρονικές παθογένειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη στρεβλή τρικομματική κυβέρνηση, την αδιέξοδη δικομματική, τις ευρωεκλογές ως «αρχή του τέλους». Καταλήγει στα λάθη επί λαθών μιας πανικόβλητης κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες και τη χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της ΝΔ - ενώ τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα» μιας χώρας σε κρίση αποτελούν προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, που σάρωσε τον μεσαίο χώρο, είτε να κάνει αλλαγές είτε να τιμωρηθεί κι αυτός.

  Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Emmanuel College) και MΑ στην «Πολιτική Συμπεριφορά» από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
  Ως επικοινωνιολόγος, τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί κυρίως εκτός Ελλάδος. Ανάμεσα στα
  άλλα, έχει συμβουλεύσει σε επιτυχημένες εκστρατείες τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη.
  Ως πολιτικός αναλυτής έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, καθώς
  και σε γνωστές ξένες εφημερίδες, ενώ κατά την περίοδο 1980-1996 είχε σταθερή συνεργασία
  με τη Wall Street Journal. Τώρα αρθρογραφεί κάθε Σάββατο στην Ημερησία και έχει τακτική
  συνεργασία με το Έθνος. Κείμενα και συνεντεύξεις του βρίσκονται στην ιστοσελίδα
  www.johnloulis.gr.
  Η Μεγάλη Τιμωρία εντάσσεται στην τριλογία που αναφέρεται στον κύκλο της περιόδου της
  οικονομικής κρίσης μαζί με τα βιβλία του Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος (2012) και Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος, 1981-2011 (2011). Όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
  Στον κύκλο των έργων του που αφορούν τη Μεταπολίτευση περιλαμβάνονται τα βιβλία: Η
  κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα (Εκδόσεις Σιδέρη, 1995), Τα είκοσι χρόνια που άλλαξαν την
  Ελλάδα (2001), Τι φεύγει, τι έρχεται και οι επόμενες εκλογές (2003), Το τέλος μιας κυριαρχίας
  (2004), Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006) και Η μάχη του 2007 (2008),
  όλα από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
  Στον κύκλο των βιβλίων του που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται το βιβλίο Ομπάμα: πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες (2014) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και: Οι Απειλές (2010), No Happy End (2005), Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003) από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
  Στις εκτός Ελλάδος δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία The Greek Communist Party: 1940-1944 (Λονδίνο, 1982) και Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner (Λονδίνο, 1985). Επίσης: Papandreou’s Foreign Policy (Foreign Affairs, Νέα Υόρκη, 1984-1985) και The Greek Malaise (Encounter, Λονδίνο, 1986). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Revue d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondiale, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Μodern Greek Studies, Journal of Communist Studies κ.ά.

   

 • Ομπάμα - Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες
  (Παρακολουθήσεις, πύραυλοι-δολοφόνοι, στήριξη δικτατόρων)

  ISBN: 978-960-03-5749-3
  Ε-ΒΟΟΚ ISBN: 978-960-03-5757-8
  Αρ. σελίδων: 368
  Υπότιτλος: Παρακολουθήσεις, πύραυλοι - δολοφόνοι, στήριξη δικτατόρων

  Στην πορεία του προς την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχτισε το μύθο του. Πολλοί, μετά την προεδρία Μπους, και ειδικά οι Ευρωπαίοι, είχαν ανάγκη να τον πιστέψουν. Εμφανίστηκε ως φιλελεύθερος. Ως ευρισκόμενος στον αντίποδα του Μπους. Ως αντίπαλος του κατεστημένου. Τελικά αποδεικνύεται συνεχιστής της πολιτικής του προκατόχου του, έστω και με πιο «ευγενικό» πρόσωπο.

  Ο «Μεγάλος Αδελφός», η NSA, παρακολουθούσε, όπως αποκαλύφθηκε, τις επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών ακόμη και της Άνγκελα Μέρκελ. Επί Ομπάμα και με τις εντολές του, τα δολοφονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτελούν ανά τον κόσμο ύποπτους «τρομοκράτες» και μαζί τους εκατοντάδες αθώους πολίτες. Επί Ομπάμα κλιμακώθηκε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, πυροδοτώντας έναν εμφύλιο πόλεμο στο Πακιστάν. Επί Ομπάμα στηρίχτηκαν δικτατορίες, επί Ομπάμα η Αμερική στάθηκε αντίπαλος των κινημάτων εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή ενώ ενθάρρυνε το πραξικόπημα των στρατοκρατών στην Αίγυπτο.

  Τέτοια έκταση είχε πάρει ο μύθος Ομπάμα, που του απομενήθηκε, μόλις εξελέγη, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μόνο με βάση τις διακηρύξεις του. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου αποκαλύπτονται ο αληθινός Ομπάμα και η χαοτική απόσταση ανάμεσα στα ωραία λόγια και στις ωμές πράξεις του. Αδιάσειστα στοιχεία διαλύουν αυταπάτες και μύθους.

  Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Emmanuel College), MA στην «Πολιτική Συμπεριφορά» από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ και πτυχίο Νομικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
  Ως επικοινωνιολόγος, τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί κυρίως εκτός Ελλάδος. Ανάμεσα στα άλλα, έχει συμβουλεύσει σε επιτυχημένες εκστρατείες τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓλαύκοΚληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη.
  Ως πολιτικός αναλυτής, έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, καθώς και σε ξένες εφημερίδες, ενώ κατά την περίοδο 1980-1996 είχε σταθερή συνεργασία με τη Wall Street Journal. Σήμερα αρθρογραφεί κάθε Σάββατο στην Ημερησία και έχει τακτική συνεργασία με το Έθνος. Κείμενα και συνεντεύξεις του βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.johnloulis.gr.
  Τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία του στον κύκλο των αναλύσεών του της περιόδου της μεταπολίτευσης, είναι τα: Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος και Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος, 1981-2011 (Εκδόσεις Καστανιώτη).
  Στον ίδιο κύκλο περιλαμβάνονται τα βιβλία: Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα (Eκδόσεις Σιδέρη, 1995), Τα είκοσι χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα (2001), Τι φεύγει και τι έρχεται και οι επόμενες εκλογές (2003), Το τέλος μιας κυριαρχίας (2004), Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006), Η μάχη του 2007 (2008), όλα από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
  Ο κύκλος που αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική, στον οποίο εντάσσεται και το παρόν βιβλίο, περιλαμβάνει τα: Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003), No happy end (2005), Οι Απειλές (2010), και τα δύο από τις Eκδόσεις Λιβάνη.
  Στις εκτός Ελλάδος δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία The Greek Communist Party: 1940-1944, Λονδίνο 1982, Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner, Λονδίνο 1985, καθώς και άρθρα στις επιθεωρήσεις Foreign Affairs, Encounter, Revue d’histoire de la Deuxième Guerre Mondiale, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Μodern Greek Studies, Journal of Communist Studies κ.ά. 

   

 • Πού οδηγείται η Ελλάδα
  Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος

  ISBN: -
  Αρ. σελίδων: -
  Υπότιτλος: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος 

  Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι το κομματικό σύστημα. Διότι εκείνο διόγκωσε και συντήρησε από το 1981 έναν υπερτροφικό, σπάταλο, πελατειακό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Εδώ μπήκε η ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας.
  Γι’ αυτό η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος είχε προηγηθεί της πορείας της Ελλάδος προς την οικονομική χρεωκοπία.
  Πώς συμπεριφέρθηκε το κομματικό σύστημα διαχρονικά και κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης; Η διαδρομή του ήταν εκείνη των μοιραίων επιλογών και χαμένων ευκαιριών, καθώς διαμόρφωσε μια «ολέθρια σχέση» με το κράτος ως πελατειακό φέουδό του. Ειδικότερα τα δυο τελευταία χρόνια αποδείχθηκε κυβερνητικά ανίκανο και αντιπολιτευτικά ανεύθυνο και λαϊκιστικό. Έτσι η πορεία του ήταν καταστροφική για τη χώρα και αυτοκαταστροφική για το ίδιο.
  Μετά τις «εκλογές οργής» (Μάιος 2012) και «φόβου» (Ιούνιος 2012) ο δικομματισμός κατέρρευσε, ενώ ψηφοφόροι και κόμματα βρίσκονται στον αέρα. Την ίδια ώρα δίνεται η τελευταία μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο πλαίσιο της πρόκλησης αυτής αναλύεται το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, η συρρίκνωση της ΝΔ, το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ διερευνάται το «πού οδηγείται η χώρα», με πρωταγωνιστή ένα παθογενές κομματικό σύστημα.
   
 • Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ 
  Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος: 1981-2011 
   
  ISBN: -
  Αρ. σελίδων: -
  Υπότιτλος: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος: 1981-2011 

  Δεν έφτασε τυχαία η Ελλάδα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Μια μακρά διαδρομή καταστροφικών πολιτικο-οικονομικών επιλογών οδήγησαν τη χώρα προς την άβυσσο. Αυτή ακριβώς την αδιέξοδη πορεία μιας τριακονταετίας, ανατέμνει το παρόν βιβλίο.
   
  Τα αδιέξοδα έχουν τις ρίζες τους στη «μοιραία τετραετία» 1981-1985 όταν συγκεκριμένες πολιτικές κρατισμού και λαϊκισμού διεύρυναν δραματικά το δημόσιο τομέα, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό μοντέλο πάνω σε πήλινα πόδια, και άνοιξαν έναν φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρεών.
   
  Από εκεί και πέρα, η τραγωδία ήταν πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, έκαναν ελάχιστα για να το αντιμετωπίσουν. Και τούτο, παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ζητούσε επίμονα να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας.
   
  Όμως το τέλμα συντηρήθηκε από πελατειακούς κομματικούς μηχανισμούς, συντεχνιακά συμφέροντα, κρατιστές συνδικαλιστές και άτολμες ηγεσίες. Πολιτικοί ηγέτες που ήσαν φορείς ελπίδων, τις διέψευσαν.
   
  Καθώς τώρα η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, τι προοπτικές υπάρχουν για την σωτηρία της χώρας από ένα κομματικό σύστημα που την οδήγησε προς την άβυσσο;
   
  Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το πανεπιστήμιο του Cambridge (Emmanuel College) και MΑ στην «πολιτική συμπεριφορά» από το Πανεπιστήμιο του Essex. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
   
  Ως επικοινωνιολόγος συμβουλεύει σε ζητήματα στρατηγικής, δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις, κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Ως πολιτικός αναλυτής έχει δημοσιεύσει άρθρα σε όλες τις μεγάλες Ελληνικές εφημερίδες. Για εννέα χρόνια, έκανε το σχόλιο «ΝΗΦΑΛΙΑ» στο Ρ.Σ ΣΚΑΪ. Την περίοδο 1980-1996 αρθρογραφούσε στην Wall Street Journal.
   
  Στα βιβλία του που αφορούν το πολιτικό πλαίσιο της μεταπολίτευσης περιλαμβάνονταν: Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα (Σιδέρης,1995), Τα Είκοσι χρόνια που Άλλαξαν την Ελλάδα, (Α’ έκδοση, 2001, Β’ 2003), Τα τέλος μιας Κυριαρχίας (2004), Πολιτική Κυριαρχία: πως κερδίζεται, πως χάνεται (2006), Η Μάχη του 2007 (2008) (Εκδόσεις Λιβάνης). Η τριλογία που αφορά την αδιέξοδη πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει τα βιβλία: Η Επικίνδυνη Υπερδύναμη (2003), No Happy End (2005), Οι Απειλές (2010) (Εκδόσεις Λιβάνης).
   
  Οι δημοσιεύσεις του εκτός Ελλάδος περιλαμβάνουν: Το βιβλίο The Greek Communist Party 1940-1944, Λονδίνο 1982, μονογραφία Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner, Λονδίνο 1985. Τα άρθρα - αναλύσεις «Papandreou’s foreign policy», «Foreign Affairs» Νέα Υόρκη 1984-1985, «The Greek malaise», « Encounter», Λονδίνο 1986, δυο αναλύσεις για την εθνική αντίσταση, στο αφιέρωμα του Revue d’ histoire de la deuxieme guerre mondiale, Παρίσι 1984 κλπ. 

 • ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ:
  Τα Αμερικανικά αδιέξοδα και οι αυταπάτες για τον Ομπάμα
   
   
  ISBN 978 - 960 - 14 - 2293 - 0
  Αρ. σελίδων: 510
  Υπότιτλος: Τα Αμερικανικά αδιέξοδα και οι αυταπάτες
  για τον Ομπάμα
   
  Είναι η Αμερική μια επικίνδυνα αποσταθεροποιητική δύναμη; Η απάντηση δίνεται μέσα από ένα πανόραμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, από τον Αϊζενχαουερ στον Ομπάμα, απέναντι στην πιο εκρηκτική περιοχή του πλανήτη τη Μέση Ανατολή. Όπου η υπερδύναμη επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τον χώρο του Ισλάμ και των πετρελαίων.
   
  Στην αποσταθεροποιητική της πορεία η Αμερική, για στρατηγικούς λόγους και υπό την επιρροή του φιλο-Ισραηλινού λόμπυ στην Ουάσιγκτον, έχει σταδιακά μεταβληθεί στην «προσωπική υπερδύναμη του Ισραήλ». Το τελευταίο με την σειρά του δρα επεκτατικά, ενώ λειτουργεί ως εστία αστάθειας στη περιοχή.
   
  Οι επιλογές της Αμερικής οδηγούν αναπόφευκτα σε μετωπική σύγκρουση με τον χώρο του Ισλάμ. Η Ισλαμική τρομοκρατία είναι καρπός των Αμερικανικών επιλογών. Το φαινόμενο των αυξανόμενων επιθέσεων αυτοκτονίας, είναι προϊόν οργής, μίσους και απελπισίας καταπιεσμένων λαών. Ενώ η υπερδύναμη εμποδίζει βίαια την δημοκρατική έκφραση μετριοπαθών ισλαμιστών, στηρίζοντας τοπικούς δικτάτορες που είναι υποτακτικοί της.
   
  Η μεσσιανική και επεκτατική φάση της Αμερικής δεν έχει αλλάξει επί Ομπάμα. Ο Ομπάμα έχει αποδειχθεί «Πρόεδρος του κατεστημένου» και συνεχιστής (με ηπιότερη εκδοχή) της πολιτικής Μπους. Έτσι οι πολλαπλές απειλές από την Αμερικανική εξωτερική πολιτική διαιωνίζονται.

 • Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ 2007: Η διαδρομή - Η κάλπη - Οι προοπτικές 

  ISBN 978 - 960 - 14 - 1648 - 9
  Αρ. σελίδων: 325
  Υπότιτλος:  Η διαδρομή - Η κάλπη - Οι προοπτικές 


  Η Μάχη του 2007 άρχισε να γράφεται στα τέλη του 2005 με βάση την εκτίμηση - «σενάριο» πως το κυβερνών κόμμα, με αιχμή του δόρατος την ηγεσία του, θα επικρατήσει - εκ νέου - στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου. Η διαδρομή που οδήγησε τη ΝΔ στη χωρίς διακοπή ανανέωση της θητείας της - για πρώτη φορά από το 1977 - αναλύεται μέσα από τα μείζονα γεγονότα της περιόδου και τις επιπτώσεις τους - από τις υποκλοπές και τα ομόλογα έως τις πυρκαγιές. Διερευνώνται, παράλληλα, όλα τα στάδια της κρίσης στρατηγικής στο ΠΑΣΟΚ. 

  Μετά το τέλος της «μάχης κυριαρχίας» ολοκληρώθηκαν τα κεφάλαια που αφορούν στο εκλογικό και μετεκλογικό τοπίο. Ειδικά τα δύο τελευταία κεφάλαια, που αποτελούν και την καρδιά του βιβλίου, προσεγγίζουν δύο κρίσιμα ζητήματα: Το γιατί οι πυρκαγιές δεν ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό και πως η ΝΔ πέτυχε την οριακή, αλλά και κομβική, αυτοδυναμία της απέναντι σε ένα ισχυρότατο ρεύμα αποδοκιμασίας του δικομματισμού. Άλλωστε, το ρεύμα αυτό ήταν ο κύριος εκλογικός της αντίπαλος και όχι το ΠΑΣΟΚ. 

  Τέλος, διερευνάται η μετεκλογική δυναμική αναλύοντας τις τάσεις στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, μελετώντας το «βάθος» της ψήφου διαμαρτυρίας και εξετάζοντας τόσο τις δύσκολες προκλήσεις για την κυβέρνηση όσο και τη σοβαρότερη κρίση του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. 
  Τιμή: € 18,00 
   
 • "Πολιτική κυριαρχία: πώς κερδίζεται, πώς χάνεται"

  ISBN: 978-960-14-1361-7
  Αρ. σελίδων: 400
  Υπότιτλος: -

  Πότε υπάρχουν πολιτικές κυριαρχίες; Όταν ηγέτες και παρατάξεις κυριαρχούν εκλογικά σε βάθος χρόνου. Πώς κερδίζονται και πώς χάνονται οι κυριαρχίες; Το ερώτημα αυτό αναζητά απάντηση μέσα από τη διεθνή και ελληνική εμπειρία της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα.

  Το βιβλίο αυτό καταγράφει τη διαδρομή ηγετών από τη Θάτσερ, τον Ρίγκαν, τον Μιτεράν, τον Γκονζάλεθ, τον Κλίντον, τον Αθνάρ, τον Σρέντερ, έως τον Μπλερ και τον Μπους. Στέκεται στην πορεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και την πρόσφατη επικράτηση του Κώστα Καραμανλή. Αναλύει το ελληνικό τοπίο και τις τάσεις του για τα επόμενα χρόνια περιγράφοντας τι ζητάει η ελληνική κοινή γνώμη την «εποχή του πραγματισμού».

  Και καταλήγει σε οκτώ παράγοντες που κρίνουν τις πολιτικές κυριαρχίες συνθέτοντας παραδείγματα από την άνοδο και την πτώση ηγετών και παρατάξεων μέσα και έξω από τα σύνορά μας.
  Επιμέλεια: Ηρώ Κασιμάτη

  Η Ηρώ Κασιμάτη σπούδασε Φιλοσοφία - Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία στο Αθηναϊκό Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας. Την περίοδο 2001-2005 συνεργάστηκε με τη διεύθυνση της STR σε οργανωτικά θέματα, αλλά και ως κειμενογράφος. Από το 2005 είναι συνεργάτης του Οργανισμού Εθελοντισμού Έργο Πολιτών.

  Τιμή: €17,00
 • No Happy End: Η πολιτική Bush σύμμαχος του Bin Laden

  ISBN: 960-14-1084-8
  Αρ. σελίδων: 328
  Υπότιτλος: Η πολιτική Bush σύμμαχος του Bin Laden

  Η ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί μια απειλή που γιγαντώνεται. Διότι «συμμαχεί» με μια Αμερική, η οποία, αφού πρώτα συνέβαλε στη δημιουργία του εχθρού της, τώρα τον καθιστά όλο και πιο ισχυρό.

  Το βιβλίο αναλύει τα αδιέξοδα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή από το 1953, όταν ανέτρεψε το δημοκρατικό πείραμα στο Ιράν, έως τη στήριξη των πιο ακραίων ισλαμιστών στο Αφγανιστάν και τη συντήρηση της ανοιχτής πληγής του Παλαιστινιακού. Ρίχνει φως στην άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ και ερμηνεύει το «φαινόμενο Bin Laden».

  Καταγράφει τα τραγικά λάθη του Bush μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Επειδή ο ίδιος πιστεύει πως «βρίσκεται σε αποστολή για λογαριασμό του Θεού», προσφέρει στον Bin Laden το ανεκτίμητο δώρο ενός πολέμου «μεταξύ του Θεού της Αμερικής και του Θεού του ισλάμ». Έτσι, όπως τόνισε ένας κορυφαίος Βρετανός διπλωμάτης, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξελιχθεί στον «καλύτερο προσηλυτιστή ακραίων ισλαμιστών».

  Ο Bush είναι ο λάθος πολιτικός, με τις λάθος ιδέες, στη λάθος στιγμή. Γι’ αυτό, οι επιλογές του είναι καταδικασμένες να μην οδηγήσουν σε happy end.

  Τιμή: €15,01

 • Το Τέλος μιας Κυριαρχίας: Πώς και γιατί το Πα.Σο.Κ. έχασε τις εκλογές

  ISBN: 960-14-0936-X
  Αρ. σελίδων: 342
  Υπότιτλος: Πώς και γιατί το Πα.Σο.Κ. έχασε τις εκλογές

  Την επομένη των εκλογών του Απριλίου 2000 πίστευα πως αν το Πα.Σο.Κ. δε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την πύρρειο νίκη του, θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Στις αρχές του 2002 πήρα ένα ρίσκο. Άρχισα να γράφω το βιβλίο αυτό με ένα συγκεκριμένο σενάριο: Ότι έφτανε το τέλος της κυριαρχίας του Πα.Σο.Κ. Καθώς το βιβλίο προχωρούσε, η πολιτική δυναμική επιβεβαίωνε το σενάριο αυτό. Και τούτο, διότι το πιο προσαρμοστικό κόμμα της εικοσαετίας αποκοπτόταν όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα.

  Πώς και γιατί ο «Ευρωπαίος» κ. Σημίτης αποκόπηκε από τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας; Πώς και γιατί όλα τα ισχυρά χαρτιά του αποδυναμώθηκαν στη νέα πραγματικότητα της μετά - Ο.Ν.Ε. εποχής; Πώς και γιατί η φθορά του Πα.Σο.Κ. παρέσυρε την ισχυρή εικόνα του κ. Σημίτη και τον οδήγησε σε «φυγή» μπροστά στις επερχόμενες εκλογές; Πώς και γιατί απέτυχε το «στοίχημα Σημίτη» με το «πείραμα Παπανδρέου»; Πώς και γιατί η Ν.Δ. κυριάρχησε στο μεσαίο χώρο που είχε κατακτηθεί από το Πα.Σο.Κ. για δύο δεκαετίες; Ποια πολιτική δυναμική διαμορφώνεται μετά τις εκλογές του 2004; Και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;

  Τιμή: €15,07

 • Η Επικίνδυνη Υπερδύναμη: Η Αμερική του Bush και ο Πόλεμος στο Ιράκ, Αθήνα 2003.

  ISBN: 960-14-0750-2
  Αρ. σελίδων: 214
  Υπότιτλος: Η Αμερική του Bush και ο πόλεμος στο Ιράκ

  Ο αυθαίρετος πόλεμος του Προέδρου Bush μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν αντικρίσουμε το αληθινό πρόσωπο της «δικής» του Αμερικής. Ποια «ιδεολογία» κατευθύνει το σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο; Ποιες ομάδες ανθρώπων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμορφώσουν μια υπερδύναμη που πιστεύει πως εκπροσωπεί το «απόλυτο καλό» και πως ως «απόλυτη δύναμη» μπορεί να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα;

  Η ιδεολογία και η πολιτική του Bush ξεκαθαρίζει κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί επελέγη ως στόχος το Ιράκ; Τι σημαίνει ο «άξονας» Bush-Sharon; Πότε αποφασίστηκε ο πόλεμος και πώς υπονομεύτηκε ο ΟΗΕ; Ποια τα σχέδια του Bush για τη Μέση Ανατολή και για το «Νέο Αμερικανικό Αιώνα»;

  Η Αμερική του Bush είναι μια επικίνδυνη υπερδύναμη. Και, ευτυχώς, η ίδια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού της.

  Τιμή: €10,05

 • Τα Είκοσι Χρόνια που Άλλαξαν την Ελλάδα: Τι Φεύγει, τι Έρχεται και οι Επόμενες Εκλογές, Αθήνα 2003 (νέα έκδοση)

  ISBN: 960-14-0360-4
  Αρ. σελίδων: 462
  Υπότιτλος: -
  Νέα Έκδοση

  Η πολιτική δυναμική από το 1980 μέχρι σήμερα έχει δύο πρωταγωνιστές: Την κοινή γνώμη και τα κόμματα. Η κοινή γνώμη άλλαξε δραματικά. Και τα κόμματα που μπόρεσαν να συγχρονιστούν με τις αλλαγές αυτές και να προσαρμοστούν ανάλογα ήταν εκείνα που κυριάρχησαν.

  Πώς κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σε κυρίαρχο κόμμα της εικοσαετίας; Πού αποδείχθηκε πιο ευέλικτο από τη ΝΔ; Και γιατί μετά τις εκλογές του Απριλίου 2000 χάνει σταθερά έδαφος; Ποια είναι η πολιτική δυναμική εν όψει των επόμενων εκλογών;

  Νέες αντιλήψεις, αντιδράσεις και τάσεις της κοινής γνώμης διαμορφώνουν τον πολιτικό καμβά των τελευταίων δεκαετιών και καθορίζουν τι φεύγει και τι έρχεται τα επόμενα χρόνια.

  Τιμή: €22,10

 • Τα Είκοσι Χρόνια που Άλλαξαν την Ελλάδα: Κερδισμένοι και Χαμένοι, Αθήνα 2001.

 • Τριγωνοποίηση: Κυρίαρχες Ιδέες και η Πολιτική Δυναμική στην Εποχή μας, Αθήνα 1999.

 • Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα: Εκλογές, Κοινή Γνώμη, Πολιτικές Εξελίξεις 1980-1995, Αθήνα 1995.

 • "The Greek Malaise", Encounter, Λονδίνο 1986.

 • "Papandreou’s Foreign Policy", Foreign Affairs, Νέα Υόρκη, χειμώνας 1984-1985.

 • Greece Under Papandreou, NATO’s Ambivalent Partner, Λονδίνο 1985.

 • "Les gouvernements grecs en Grèce et l’ etranger (1941-1944)" και "La resistance en Grèce", Revue d’ histoire de la deuxième guerre mondiale et des conflits contemporains, Παρίσι 1984.

 • The Greek Communist Party 1940-1944, Λονδίνο 1982.

 • El Neoliberalismo: Futuro de las Instituciones no Colectivistas, Ισπανία, Κολομβία, 1981 (επιμ.).